T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / SİLİFKE - Atatürk Ortaokulu

E-GÜVENLİK (E-SAFETY)

 

GÜVENLİK POLİTİKAMIZ

 

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte her okulun Okul Güvenlik Politikasının olması kaçınılmaz hale gelmiştir. Çünkü günlük hayatımızın bir parçası olarak hepimiz dijital teknolojilere uyum sağlamış durumdayız. Çocuklarımızın dijital teknolojiler aracılığıyla mevcut olan fırsatları en iyi nasıl kullanacaklarını bilmelerini sağlamak gerekiyor. Ayrıca, okulumuzda bilgisayar sistemlerini yüzlerce kullanıcı paylaşmaktadır. Bunu en güvenli şekilde sağlanabilmesi adına, paydaşlarımızın ve öğrencilerimizin evde, okulda veya dışarıda, dikkatini çeken açık ve özlü bir Güvenli İnternet Okul Politikasına sahip bir okuluz.

 

A. ÖZETLE E-GÜVENLİK (E-SAFETY) POLİTİKAMIZ

 

 Okulumuzun internet sitesi, twitter gibi sosyal ağları bulunmaktadır. Bu ağlarda yayınlanan veriler kontrollü olarak paylaşılmaktadır.

 Rehberlik servisi tarafından, sınıflara düzenli olarak, BIT bağımlılığı, BIT'nin doğru

ve güvenli kullanımı, Siber Zorbalık gibi konularda seminerler düzenlenmektedir.

 Okulumuzun rehberlik servisi öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen Siber

Zorbalık, BIT 'in doğru ve güvenli kullanımı konularında uzaktan ve yüz yüze eğitimler almış olup, diğer öğretmen arkadaşlarına sunum yapmışlardır.

 Bilişim Teknolojileri derslerinde "Daha Güvenli İnternet Günü"  anlatılmakta, konu hakkında öğrencilerimiz bilgilendirilmektedir.

 Okulumuzun internet sitesinde e-güvenlik konusunda, güvenliweb.org.tr. sitesi linki yer almaktadır.  Okul paydaşlarımız istedikleri zaman konu ile ilgili bilgi alabilmektedirler.

 Rehber Öğretmenlerimiz internet etiği ve güvenli internet kullanımı konuları hakkında öğrencilerimize bilgilerini aktarmaktadır.

 Okulumuzda 21.yy iletişim becerileri önemsenmektedir. Bununla ilgili olarak öğrencilerimizin BİT kullanım becerilerini geliştirme çalışılmaları yapılmaktadır.

 Okulumuzda Dijital vatandaş olma konusunda paydaşlarımızı bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.

 

B. OKULUMUZDA E-GÜVENLİK POLİTİKASININ AMACI

 Okulumuzun tüm üyelerini çevrimiçi olarak korumak ve güvenliğini sağlamak.

 Teknolojinin potansiyel riskleri ve yararları konusunda Atatürk Ortaokulu idareci, öğretmeni öğrenci ve çalışanları için farkındalık yaratmak.

 Tüm personelin güvenli ve sorumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak ve teknolojiyi kullanırken kendi standartlarını ve uygulamalarını yönetme gereksiniminin farkında olmak.

 

 Bu politikanın, yönetim organı, öğretmenler, destek personeli ve okul adına hizmet veren veya bunları yerine getiren diğer kişilerin (toplu olarak bu politikada  ́personel ́ olarak anılacaktır) yanı sıra çocuklar ve ebeveynleri kapsamasını sağlamak,

Sonuç olarak ana hedefimiz, internet erişimi ve kişisel cihazlar da dahil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için bu güvenlik politikasının geçerli olmasıdır. Çocuklar, personel ya da diğer kişilere, çalıştıkları bilgisayarlar, tabletler veya mobil cihazlar gibi cihazlar için de geçerlidir.

 

C. TÜM ÇALIŞANLARIN SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR;

 Çevrim içi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.

 Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak ve onlara bağlı kalmak.

 Okul sistemlerinin ve verilerin güvenliğinden sorumlu olmak.

 Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin kullanıldığı iyi uygulamaları öğrenmek.

 Mümkün olduğunca müfredat ile çevrimiçi güvenlik eğitimini ilişkilendirmek.

 Okul koruma politikalarını ve prosedürlerini takip ederek endişe duyan bireyleri

belirlemek ve önlem almak.

 Olumlu öğrenme fırsatlarına vurgu yapmak.

 Bu alanda mesleki gelişim için kişisel sorumluluk almak.

 

D. ÇOCUKLARIN BAŞLICA SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR;

 Çevrim içi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.

 Okulun Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak ve onlara bağlı kalmak.

 Çevrim içi ve çevrim dışı başkalarının hislerine ve haklarına saygı duymak.

 İşler ters giderse, güvenilir bir yetişkinden yardım istemek ve çevrimiçi güvenlik sorunlarıyla karşılaşan diğer kişileri desteklemek.

 Kendilerini ve başkalarını çevrimiçi olarak korumak için sorumluluk almak.

 Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatları ve riskleri bilmek.

 Teknolojiyi kullanmanın kişisel risklerini bilmek.

 

E. EBEVEYNLERİN BAŞLICA SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR;

 Okul Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak, çocuklarını bu politikaya bağlı

kalmaya teşvik etmek ve uygun olduğunca kendilerinin de bağlı kalmasını sağlamak.

 Çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik konularını tartışmak, okulun çevrimiçi güvenlik yaklaşımlarını desteklemek ve evde uygun güvenli çevrimiçi davranışları pekiştirmek.

 Teknoloji ve sosyal medyanın güvenli ve uygun kullanımını modellemek.

 Davranışlarında, çocuğun çevrimiçi olarak zarar görme tehlikesi altında olduğunu gösteren değişiklikleri belirlemek.

 Okul veya diğer uygun kurumlardan, kendileri veya çocukları çevrimiçi problem veya sorunlarla karşılaşırsa yardım veya destek istemek.

 Okulun çevrimiçi güvenlik politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak.

 Öğrenme platformları ve diğer ağ kaynakları gibi okul sistemlerini güvenli ve uygun bir şekilde kullanmak.

 Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.

 

F. ÇEVRİMİÇİ İLETİŞİM VE TEKNOLOJİNİN DAHA GÜVENİ KULLANIMI

Okul / Web Sitesinin Yönetilmesi

 Web sitesinde iletişim bilgileri okul adresi, e-posta ve telefon numarası olacaktır.

 Personel veya öğrencilerin kişisel bilgileri yayınlanmayacaktır.

 Okul Müdürü yayınlanan çevrimiçi içerik için genel yayın sorumluluğunu alacak ve bilgilerin doğru ve uygun olmasını sağlayacaktır.

 Web sitesi, erişilebilirlik fikri mülkiyet haklarına saygı, gizlilik politikaları ve telif hakkı da dahil olmak üzere okulun yayın yönergelerine uyacaktır.

 Spam maillerden korunmak için e-posta adresleri çevrimiçi olarak dikkatli bir şekilde yayınlanacaktır.

 Öğrenci çalışmaları öğrencilerinizle ya da ebeveynlerinizle yayınlanacaktır.

 Okul web sitesinin yönetici hesabı, uygun bir şekilde güçlü şifreyle şifrelenerek korunacaktır.

 Okul, çevrim içi güvenlik dahil olmak üzere, toplumun üyeleri için okul web sitesinde korunma hakkında bilgi gönderecektir.

 

Çevrimiçi Görüntü Ve Videolar Yayınlama

 Okulda, çevrimiçi paylaşılan tüm resimlerin ve videoların okulun çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikasına uygun şekilde kullanılması sağlanacaktır.

 Okulda, resimlerin ve videoların kullanımı, veri güvenliği, Kabul Edilebilir Kullanım Politikaları, Davranış Kuralları, sosyal medya, kişisel cihazların ve cep telefonlarının kullanımı gibi diğer politikalar ve prosedürlere uygun şekilde yapılacaktır.

 Çevrimiçi güvenlik(e-Güvenlik)politikasına uygun olarak, öğrencilerin resimlerinin/ videolarının elektronik olarak yayınlanmasından önce ebeveynlerin yazılı izni alınacaktır.

 Öğrenciler, bir video konferans araması veya mesajı hazırlamadan veya cevaplamadan önce bir öğretmenin izni istenecektir.

 Video konferans, öğrencilerin yaşı ve yeteneği için uygun bir şekilde denetlenecektir.

 Velilerin rızası, çocuklar video konferans faaliyetlerine katılmadan önce alınacaktır.

 Video konferans, sağlam bir risk değerlendirmesini takiben, resmi ve onaylanmış iletişim kanalları vasıtasıyla gerçekleşecektir.

 Sadece ana yöneticilere video konferans yönetim alanlarına veya uzaktan kumanda sayfalarına erişim hakkı verilecektir.

 Eğitimsel video konferans servisleri için özel oturum açma ve şifre bilgileri yalnızca personellere verilecek ve gizli tutulacaktır.

 

G. İNTERNETİN VE İLGİLİ CİHAZLARIN UYGUN VE GÜVENLİ KULLANIMI

 İnternet kullanımı eğitimsel erişimin önemli bir özelliğidir ve tüm çocuklar bütünleşik okul müfredatının bir parçası olarak sorunlarını yanıtlamak için stratejiler geliştirmelerini destekleyecek ve onlara yardımcı olacak yaşa ve yeteneğe uygun eğitim alacaklardır.

 Okulun internet erişimi eğitimi geliştirmek ve genişletmek için tasarlanacaktır.

 İnternet erişim seviyeleri müfredat gerekliliklerini ve öğrencilerin yaş ve yeteneklerini yansıtacak şekilde gözden geçirilecektir.

 Çalışanların tüm üyeleri, çocukları korumak için tek başına filtrelemeye güvenmeyeceklerinin farkındadır ve gözetim, sınıf yönetimi ve güvenli ve sorumlu kullanım eğitimi önemlidir.

 Tüm okul ait cihazlar, okulun Kabul Edilebilir Kullanım Politikasına uygun olarak ve uygun güvenlik ve güvenlik önlemleri alınarak kullanılacaktır.

 Personel, web sitelerini, araçlarını ve uygulamalarını sınıfta kullanmadan önce veya evde kullanmayı önerirken daima değerlendirecektir.

 Öğrenciler, bilginin konumlanması, alınması ve değerlendirilmesi becerileri de dahil olmak üzere, İnternette araştırmada etkili kullanımı konusunda eğitilecektir.

 Okul, personelin ve öğrencilerin İnternet ́ten türetilen materyallerin telif hakkı yasalarına uygun olmasını ve bilgi kaynaklarını kabul etmesini sağlayacaktır.

 Öğrencilere, okudukları veya gösterilen bilgilerin doğruluğunu kabul etmeden önce eleştirel düşünmeleri öğretilecektir.

 Çevrimiçi materyallerin değerlendirilmesi, her konuda öğretme ve öğrenmenin bir parçasıdır ve müfredatta bir bütün olarak görülür.

 Okul, öğrencileri ve çalışanlarımızın güvenli ve gizli bir ortamda iletişim kurmalarını ve iş birliği yapmalarını sağlamak için interneti kullanacaklardır.

 

 

 

 

H. KİŞİSEL CİHAZLARIN VE CEP TELEFONLARININ KULLANIMI

 Okulumuz çocukların cep telefonu ve diğer kişisel cihazları sorumlu bir şekilde kullanmalarını sağlamak için gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür.

 Okulumuzda yetişkinlerin cep telefonlarının ve diğer kişisel cihazların kullanımı, okul tarafından belirlenen Cep Telefonu Kullanım Politikası kurallarına göre sağlanacaktır.

 Okulumuz, mobil teknolojilerle yapılan kişisel iletişimin, çocuklar, personel ve anne- babalar için gündelik yaşamın kabul edilen bir parçası olduğunun farkındadır; ancak, bu tür teknolojilerin okulda güvenli ve uygun bir şekilde kullanılması için gerekli önlemleri almak zorundadır.

 Kişisel cihazların ve cep telefonlarının kullanımı yasaya ve diğer uygun okul politikalarına uygun olarak yerine getirilecektir.

 Okula getirilen her türlü elektronik cihazın sorumluluğu kullanıcıya aittir. Okul, bu tür cihazların kaybı, çalınması veya zarar görmesi konusunda sorumluluk kabul etmez.

 Kötüye kullanım, uygun olmayan mesajların veya içeriğin bu cihazlarla gönderilmesi durumunda disiplin politikası kuralları uygulanacaktır.

 Okulun tüm üyelerine, cep telefonlarının veya cihazlarının kayıp, hırsızlık, hasar gibi durumlardan korumak için gerekli önlemleri almaları önerilir.

 Okulun tüm üyelerine, kayboldukları veya çalındığı takdirde telefonlarında veya cihazlarında yetkisiz aramaların yapılmaması için şifre kullanmaları önerilir.

 Okulun tüm üyelerine, cep telefonlarının ve kişisel cihazlarının saldırgan, küçümseyen veya başka şekilde okul politikalarına aykırı düşen herhangi bir içerik içermediğinden emin olmaları önerilir.

 

İ. ÖĞRENCİLERİN KİŞİSEL CİHAZLAR VE CEP TELEFONLARI KULLANIMI

 Öğrenciler, kişisel cihazların ve cep telefonlarının güvenli ve uygun kullanımı konusunda eğitim alacaklardır.

 Çocukların cep telefonlarının ve kişisel cihazların tüm kullanımları, kabul edilebilir kullanım politikasına uygun olarak gerçekleşecektir.

 Cep telefonları veya kişisel cihazlar, öğrencilerin bir öğretim üyesinin onayını alarak onaylanmış ve müfredat tabanlı etkinlik kapsamında olmadıkları sürece dersler veya resmi okul saatlerinde öğrenciler tarafından kullanılamaz.

 Çocukların cep telefonlarını veya kişisel cihazlarını eğitim etkinliğinde kullanımı, okul idaresi tarafından onaylandığında gerçekleşecektir.

 Bir öğrenci ebeveynlerini arama gereği duyduğunda, okul telefonunu kullanmasına izin verilecektir.

 Ebeveynlerin okul saatlerinde cep telefonuyla çocuklarıyla iletişim kurmamaları, okul idaresinin izni ile gerçekleştirilmelidir.

 Öğrenciler, telefon numaralarını yalnızca güvenilir arkadaşlarına ve aile üyelerine vermelidirler.

 

 Öğrencilere, cep telefonlarının ve kişisel cihazların güvenli ve uygun bir şekilde kullanımı öğretilecek ve sınırların ve sonuçların farkına varılacaktır.

 Öğrencinin kişisel cihazında veya cep telefonunda bulunan materyalin yasadışı olabileceği veya cezai bir suçla ilgili kanıt sağlayabileceğinden şüpheleniliyorsa, cihaz daha ayrıntılı araştırma için polise teslim edilir.

 

K. PERSONELİN KİŞİSEL CİHAZLAR VE CEP TELEFONLARI KULLANIMI

 Personelin kişisel cep telefonları ve cihazları ders saatlerinde kapatılır veya sessiz moda geçirilir.

 Bluetooth veya diğer iletişim biçimleri ders saatlerinde "gizlenmiş" veya kapalı olmalıdır.

 Acil durumlarda okul idaresi tarafından izin verilmemişse, kişisel cep telefonları veya cihazlar öğretim dönemleri boyunca kullanılamaz.

 Bir personel okul politikasını ihlal ettiği durumlarda disiplin işlemi uygulanır.

 Bir personelin, bir cep telefonuna veya kişisel bir cihaza kaydedilen veya saklanan yasadışı içeriğe sahip olduğu veya ceza gerektiren bir suç işlemiş olması durumunda, güvenlik güçlerine bildirilecektir.

 Personelin cep telefonunu veya cihazlarını kişisel olarak kullanmalarını içeren herhangi bir iddiaya okul yönetim politikasını izleyerek yanıt verilecektir.

 

L. ÇOCUKLARIN KATILIMI VE EĞİTİMİ

 Öğrenciler arasında güvenli ve sorumlu internet kullanımının önemi ile ilgili farkındalık yaratmak için bir çevrimiçi güvenlik(e-Güvenlik)müfredatı oluşturulur ve okulun tamamında yer alır.

 Güvenli ve sorumlu kullanım ile ilgili eğitim internet erişiminden önce yapılacaktır.

 Müfredat geliştirme ve uygulama da dahil olmak üzere okul çevrimiçi güvenlik politikaları ve uygulamaları yazarken ve geliştirirken öğrenci katkıları aranacaktır.

 Öğrenciler, Kabul Edilebilir Kullanım Politikasını, yaşlarına ve yeteneklerine uygun bir şekilde okumak ve anlamak için desteklenecektir.

 Tüm kullanıcılara ağ ve internet kullanımının izleneceği bildirilecektir.

 İnternetin ve teknolojinin güvenli ve sorumlu kullanımı, müfredatta ve tüm konularda güçlendirilecektir.

 Dışarıdan destek, okulların dahili çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) eğitim yaklaşımlarını tamamlamak ve desteklemek için kullanılacaktır.

 Okul, öğrencilerin teknolojiyi olumlu şekilde kullandıklarını ödüllendirecektir. Okul, öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun olarak çevrimiçi güvenliği geliştirmek için akran eğitimini uygulayacaktır.

 

 

 

M. PERSONELİN KATILIMI VE EĞİTİMİ

 Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanacak ve tartışılacak ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır.

 Personel, İnternet trafiğinin tek bir kullanıcıya kadar izlenebileceğinin farkında olacak.

 Personelin tüm üyelerine, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli (en az yıllık) olarak sağlanacaktır.

 Personel, çevrimiçi davranışlarının okulun itibarını etkileyebileceğinin farkına varacaktır.

 Okul, çalışanların öğrencilerin yaşlarına ve yeteneklerine göre kullanması gereken yararlı çevrimiçi araçları sağlayacaktır.

 

N. EBEVEYNLERİN KATILIMI VE EĞİTİMİ

 Atatürk Ortaokulu, çocukların internetin ve dijital teknolojinin güvenilir ve sorumlu kullanıcıları olabilmesi için ana-babaların önemli bir role sahip olduklarını kabul eder.

 Ebeveynlerin dikkatleri, okul açıklamaları ve okul web sitesinde okul çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikasına ve beklentilerine yönelecektir.

 Ebeveynler, Okula Kabul Edilebilir Kullanım Politikası ́nı okumaya ve çocuklarıyla etkilerini tartışmaya teşvik edilecektir.

 Ebeveynlerin, çevrimiçi olarak çocukları için olumlu davranışları rol modellemeleri teşvik edilecektir.

 

O. ÇEVRİMİÇİ OLAYLARA VE KORUMA SORUNLARINA YANIT VERME

 Okulun tüm üyeleri, cinsel içerikli mesajlaşma, çevrimiçi / siber zorbalık vb. dahil olmak üzere karşılaşılabilecek çevrimiçi risklerin çeşitliliğinden haberdar edilecektir.

 Okulun tüm üyeleri, filtreleme, cinsel içerikli mesajlaşma, siber zorbalık, yasadışı içerik ihlali vb. gibi çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) endişelerini bildirme prosedürü hakkında bilgilendirilecektir.

 İnternet ́in yanlış kullanımı ile ilgili şikayetler, okulun şikayet prosedürleri kapsamında ele alınacaktır.

 Çevrimiçi / siber zorbalık ile ilgili şikayetler, okulun zorbalık karşıtı politikası ve prosedürü kapsamında ele alınacaktır.

 Personelin yanlış kullanımı ile ilgili herhangi bir şikâyet okul yönetimine yönlendirilecektir.

 Okul şikâyet prosedürü öğrencilere, velilere ve personele bildirilecektir.

 Şikâyet ve ihbar prosedürü personele bildirilecektir.

 Okulun tüm üyeleri, gizliliğin öneminden ve endişeleri bildirmek için resmi okul usullerine uyma ihtiyacından haberdar olmalıdırlar.

 Okulun tüm üyeleri, çevrimiçi ortamda güvenli ve uygun davranış hakkında hatırlatılacak ve okul camiasının herhangi bir diğer üyesine zarar vermenin, sıkıntı yaşatmanın veya suç oluşturan herhangi bir içerik, yorum, resim veya video yayımlamanın önemini hatırlatacaktır.

 Okul, çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) olaylarını, uygun olduğunda, okul disiplini / davranış politikasına uygun olarak yönetir.

 Okul, ebeveynlere, ihtiyaç duyulduğunda bunlarla ilgili endişeleri bildirir.

 Herhangi bir soruşturma tamamlandıktan sonra okul bilgi alacak, öğrenilen dersleri belirleyecek ve değişiklikleri gerektiği gibi uygulayacaktır.

 Sorunları çözmek için ebeveynlerin ve çocukların okulla ortak çalışması gerekir.

 Çevrimiçi çalışmalarla çocukların kaygı ve korkularını anlamaya çalışmak ve koşulsuz kabul etmek, güven alanını destekleyen çalışmaların yer olduğu yalnız olmadıklarını hissettirmek adına; pek çok kişinin yardım etmek için hazır olduğunu ifade edecek çalışmaların yapılması için tüm çalışmaların yapılması gerekir. Davranışlarda, rutinlerde ve ruhsal etkilenme derecesinde abartılı değişim olduğunu gözlemlediğinizde profesyonel desteğe başvurulması gerektiğini açıklayacak tüm çalışmaların yapılması gerekir.

 

Mehmet ALTINDAĞ

Okul Müdürü

 

 

 

KABUL EDİLEBİLİR KULLANIM POLİTİKASI 

 

*Atatürk Ortaokulu bilgisayar sistemlerini yüzlerce kullanıcı paylaşmaktadır. Bu sistemler dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır; bir kaç kişinin hatalı kullanımı bile okulumuzun ve diğer kişilerin çalışmalarını sekteye uğratma potansiyeline sahiptir. Bu sebeple kullanıcılar okul bilgisayar sistemlerini kullanırken dikkatli olmalı ve etik davranış sergilemelidir. Bu yükümlülük, aşağıdakilerle sınırlı olmamakla birlikte şunları kapsamaktadır: 

*Okul, okula ait bilgisayar sistemleri üzerindeki tüm hak, mülkiyet ve çıkarlara sahiptir. Atatürk Ortaokulu  Kabul Edilebilir Kullanım Politikası veya bilgisayar sistemlerin kullanımına ilişkin olarak okul tarafından herhangi bir mecrada yayımlanan hüküm ve koşullar altındaki hiçbir hüküm hiçbir şekilde söz konusu hak, mülkiyet ve çıkarların kullanıcılara devredildiği anlamına gelmemektedir. Okul, kullanıcılara sadece bilgisayar sistemlerinin kullanımına ilişkin şahsi, dünya genelinde, bedelsiz, devredilemeyen ve münhasır olmayan bir lisans tanımaktadır. Kullanıcılar bilgisayar sistemlerinin hiçbir yazılım veya diğer bir parçasını kopyalayamaz, değiştiremez, yeniden üretemez, bunlardan türemiş çalışma yaratamaz, tersine mühendislik yapamaz, parçalara ayıramaz veya diğer bir şekilde kaynak koduna dönüştüremez. 

*Kullanıcılar, okulun izin vermediği bilgisayar sistemlerini kullanamazlar. Bilgisayar sistemlerine erişebilmek için hatalı veya aldatıcı bilgilerin temin edilmesi suretiyle veya sair şekillerde bilgisayar sistemlerinin yetkisiz kullanımı yasaktır. Kullanıcılar diğer kurum, kuruluş veya kişilerin bilgisayar sistemlerine yetkisiz erişim sağlamak için okulun bilgisayar sistemlerini kullanamaz. 

*Kullanıcılar, okul hesaplarını kullanması için hiç kimseyi hiçbir sebeple yetkilendiremez. Okul hesabının her türlü kullanımından hesap sahibi sorumludur. Kullanıcılar hesaplarının yetkisiz kişilerce kullanılmasının önüne geçilmesi için şifre koruma ve belge koruma dâhil tüm makul önlemleri almalıdır. Şifrelerini başka bir kişiyle paylaşmamalı ve şifrelerini düzenli olarak değiştirmelidir. Bir kullanıcı hesabına ait şifre kullanılarak gerçekleştirilen her türlü işlemden, söz konusu işlemi gerçekleştiren taraf hesap sahibinin kendisi olmasa dahi sorumlu hesap sahibidir. 

*Okulun bilgisayar sistemleri yalnızca izin verildiği şekilde okul ile ilişkili hususlarda kullanılmalıdır. Tüm okul donanımı için söz konusu olduğu üzere, okul ağı dâhil bilgisayar sistemlerinin şahsi veya ticari amaçlar doğrultusunda kullanılması, açıkça izin verilmeyen haller dışında yasaktır. Okulun bilgisayar sistemleri, hileli ya da hukuka aykırı bir şekilde elde edilmiş medya belgeleri ile yazılımların toplanması, yüklenmesi, dağıtılması dâhil ve bunlarla sınırlı olmamak üzere hiçbir hukuka aykırı amaç için kullanılamaz. Dış ağ veya hizmetlerin – bulut hizmetleri dâhil – kullanımı hem Üniversite hem de söz konusu ağ ve hizmetleri sunan kuruluşlar tarafından yayımlanan kabul edilebilir kullanım politikalarına uygun olmalıdır. 

*Kullanıcılar okulun ilgili personeli, bilgi güvenliği sorumlusu veya ilgili taraftan önceden izin almadıkça, herhangi bir bilgiye, okula ait yazılıma veya diğer belgelere (programlar, altyordam kitaplığı üyeleri, veri ve elektronik posta dâhil) erişemez; söz konusu bilgi, yazılım ve belgeleri değiştiremez, kopyalayamaz, taşıyamaz veya kaldıramaz. Kullanıcılar lisans verenden önceden izin almadıkça, üçüncü kişilere ait yazılımları kopyalayamaz, dağıtamaz, görüntüleyemez veya açıklayamaz. Kullanıcılar kullanımı için uygun bir şekilde lisanslanmamış olan yazılımları sistemlere yükleyemez. 

*Okula ait hiçbir bilgisayar sistemi sorumsuz bir şekilde veya başkalarının işlerine engel olacak şekilde kullanılamaz. Buna; hakaret içerikli, rahatsız edici veya taciz edici içerikler ile zincirleme mektup, yetkisiz toplu mail veya istenmeyen reklamların iletilmesi veya ulaşılabilir kılınması; kullanıcıya ait olmayan bir sistem, materyal veya bilgiye kasıtlı, dikkatsizce veya ihmalkâr bir biçimde zarar verilmesi; kasıtlı olarak elektronik iletişimin kesintiye uğratılması veya diğer bir şekilde başkalarının mahremiyetinin ihlal edilmesi veya kullanıcıya ait olmayan veya kullanıcı için olmayan bilgiye erişilmesi; sistem kaynaklarının kasıtlı olarak hatalı kullanılması veya başkalarının hatalı kullanmasının sağlanması veya ücretsiz yazılım gibi güvenilir olmayan kaynaklardan idari sistemlere yazılım veya veri indirilmesi dâhildir. 

*Okul, bilgisayar sistemlerine bizzat sağlamadığı içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir. Kullanıcılar başkaları tarafından verilen içeriklere, bunların hakaret içerici, uygunsuz veya sakıncalı olduğunu düşünebileceğini kabul ederek ve risk kullanıcının kendisine ait olmak üzere erişir. Bilgisayar sistemleri "OLDUĞU GİBİ" ve "MEVCUT HALİYLE" sunulmaktadır. Okul, üçüncü taraf içeriklerinin doğru, tam ve güvenilir olduğuna ilişkin her türlü yükümlülükten kendini muaf tutmaktadır. Kullanıcı bilgisayar sistemlerinde bulundurduğu veya sakladığı bilgilerden kendisi sorumludur. 

*Kullanıcı bilgisayar sistemlerinin işleyişini veya söz konusu bilgisayar sistemlerinin başkaları tarafından kullanımını engelleyici her türlü harekete teşebbüsün; bilgisayar sistemlerine fazla yükleme yapacak içeriklerin yüklenmesinin; bilgisayar sistemlerinin genel güvenliğine tehlike arz edecek ve/veya diğer kullanıcıları zarara uğratacak hareketlerin; bilgisayar sistemlerinin işleyişini engelleyici veya müdahale edici yazılımların kullanılmasının veya kullanılmaya çalışılmasının mutlak bir biçimde yasak olduğunu kabul eder. 

*İş bu politikanın başka bir kişi tarafından ihlaline veya bilgisayar sistemlerinin güvenliği ile ilgili bir hata ya da güvenliğin "by-pass" edilmesine ilişkin her türlü bilginin tespiti durumunda, vakanın Atatürk Ortaokulu E-Güvenlik Komisyonu'na bildirilmesi zorunludur. 

*Okul bilgisayar sistemlerinin yetkisiz veya uygunsuz bir şekilde kullanımı, iş bu politikaya uyulmaması dâhil, okul politikasının ihlalini teşkil etmektedir ve İdare onayıyla Disiplin Kurulu takibini gerektirir. İş bu politikaya veya politikanın belli bir duruma uygulanmasına ilişkin her türlü soru Atatürk Ortaokulu İdaresi 'ne ya da E-Güvenlik Komisyonuna iletilir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.01.2023 - Güncelleme: 08.02.2024 08:11 - Görüntülenme: 175
  Beğen | 0  kişi beğendi